WordPress oldal költöztetése, de hogyan?
Címkék
Megosztás

WordPress oldal költöztetése, de hogyan?

Horváth János

Szinte minden weboldal tulajdonos szembesült már azzal a helyzettel, hogy az oldalát költöztetnie kell. Egy WordPress oldalt két módon lehet költöztetni. Ezeket fogjuk bemutatni.

 

Mi is az a WordPress?

A WordPress a világ egyik leghíresebb weboldal készítő rendszere. Tulajdonképpen egy tartalomkezelő platform, mellyel rugalmasan lehet weboldalakat létrehozni, módosítani, karbantartani. A sok hasznos bővítménynek köszönhetően az egyszerű oldalaktól kezdve üzleti honlapokig, a blogon keresztül a web áruházig minden elkészíthető vele.

 

Migráció, avagy hogyan tudom költöztetni a WordPress oldalamat?

Egy a Wordpress nevű tartalomkezelővel épített weblap esetében ezt alapvetően két módon lehet megtenni: manuálisan illetve egy bővítménnyel. A manuális költöztetés csakis haladó felhasználók számára ajánlott. Mindenekelőtt érdemes készíteni egy friss biztonsági mentést a tárhelyről, mert ha a költöztetés folyamán bármiféle probléma lépne fel, akkor ebből vissza lehet állítani a működő konfigurációt.

 

Manuális költöztetés

Két dologra lesz szükségünk: a WordPress mappára és az általa használt adatbázisra. Ezeket a tárhelytől függően tudjuk lementeni, mert sokféle felület létezik (például: Cpanel vagy Plesk).

 

Hol találom a fájlokat, amiket le kell lementenem?

Legtöbbször a tárhelyen lévő fájlokat FTP-n keresztül érhetjük el, viszont léteznek olyan tárhelyszolgáltatók, akik rendelkeznek egyedi és grafikus fájlkezelő környezettel.

A WordPress abból a könyvtárból működik, amelyet megadunk a tárhelyen az adott domainnek (pl. /var/www/weboldalunk), vagy, amennyiben ez a fő domain, akkor jellemzően public_html vagy valamilyen public könyvtár az, amelyben megtaláljuk a WordPress fájlokat és könyvtárakat. Ezeket töltsük le a régi tárhelyről, és töltsük fel az új tárhelyre.

 

Hogyan menthetem le az adatbázist?

Először is csatlakoznunk kell a tárhely által szolgáltatott MySQL adatbázishoz. Ezt phpMyAdmin-nal (ha a szolgáltató kínál ilyet) vagy egy tetszőleges adatbázis klienssel (pl. HeidiSQL) tehetjük meg. Ezután exportálnunk kell egy SQL dumpot a WordPress által használt adatbázisról, táblákról, amelyeket az új adatbázisba majd importálni fogunk.

 

Konfigurációs fájl módosítása

A beállításokat a telepítési könyvtárban a wp-config.php fájl tartalmazza. Itt lehet megnézni, hogy mi az adatbázis neve, amit ki kell exportálni. Abban az esetben, ha teljesen új elnevezésű (és jelszavú) adatbázis lett létrehozva, úgy a config fájlban az adatbázis adatok átírása is szükséges.

Ha weboldalunk egy teljesen új domainre kerül (pl. example.com -> example.hu), akkor szükséges a konfigurációs fájlban az URL átírása is. Ez azért fontos, mert ha például a saját tesztkörnyezetünkről élesre szeretnénk költöztetni az oldalt, akkor megváltozhat az URL-ben a protokoll, a domain és a tartalom címe is.

 

Költöztetés bővítménnyel

Fontos, hogy az új tárhelyen legyen előkészítve egy friss WordPress installáció, és azon is telepítve legyen az adott bővítmény, amit a migráláshoz használunk. Vannak olyan bővítmények, amelyekkel az oldalunk tartalmát tudjuk átköltöztetni, független attól, hogy milyen design van az oldal mögött.

A költöztetéshez szükséges pluginokból a WordPress széleskörű választékot nyújt a felhasználóknak, íme egy-két példa:

 

Lehetséges hibák a költöztetés során

Az adott Wordpress oldal bonyolultságától függően, különböző, kisebb-nagyobb problémák adódhat a költöztetés során, ezekből sorolunk most fel egy párat.

  • A wp-config.php beállítások módosításának elmaradása több helyen is gondot okozhat az új rendszer indulásakor, ezek közül a leggyakrabban előforduló eset, hogy nem módosítjuk az adatbázis kapcsolati adatait az új tárhely adatbázisának kapcsolati adatai alapján, és ezért az oldalunk tartalmai nem jelennek meg.

  • Amennyiben létrejön az adatkapcsolat, még mindig nem ért véget az ellenőrizendő információk sora, mert a WordPress működésének egyik sajátossága, hogy menti az adatbázisába az egyes tartalmak elérhetőségét (URL), amelyek már tartalmazzák a domain nevét is, így ezek cseréje mindenképpen szükséges az oldal helyes működéséhez. Ennek egyik eszköze a WP-CLI, amely sok hasznos adminisztrációs funkciót tartalmaz, ezáltal jelentősen csökkentheti a rendszer költöztetésére fordított időt.

  • Érdemes odafigyelni arra is, hogy egyes fizetős plugin-ok domain-hez kötik licenszük érvényességét, ezért az áttelepítés előtt mindig ellenőrizzük annak hatályát, nehogy fennakadást okozzon az oldal működésében az engedély hiánya.

 

Ha esetleg elakadna Wordpress-es oldalának költöztetésével, keressen bennünket bizalommal!