Webfejlesztés Windows 11-en
Címkék
Megosztás

Webfejlesztés Windows 11-en

Kocsis József

A Microsoft 2021 októberében kiadta a Windows következő verzióját Windows 11 néven. Ezt az ingyenes frissítést folyamatosan teszik elérhetővé azon gépeken, amelyek alkalmasak a Windows 11 futtatására. Ismereteink szerint a Windows 11-et futtatni képes gépek körét folyamatosan bővíti a Microsoft.

Fejlesztők számára számos újdonságot tartalmaz, melyet a Microsoft az alábbi oldalon foglal össze: https://docs.microsoft.com/en-us/windows/apps/whats-new/windows-11-build-22000

Webfejlesztőként ezeken kívül feltétlen meg kell jegyezzünk, hogy a Windows 11-ben a Microsoft végleg "nyugdíjazza" az Internet Explorert. Sokak "kedvenc" böngészőjét már nem fogja tartalmazni a Windows legújabb változata, és telepíteni sem lehet majd. Ez akkor lehet probléma, ha bármilyen oknál fogva továbbra is támogatást kell nyújtanunk ügyfeleinknek, akik még Internet Explorert használnak.

Ilyen esetekre nyújt segítséget az Internet Explorert hivatalosan felváltó Microsoft Edge. Az Intenet Explorer mód bekapcsolásához itt nyújt segítséget a Microsoft:

https://support.microsoft.com/en-us/office/internet-explorer-mode-in-microsoft-edge-6604162f-e38a-48b2-acd2-682dbac6f0de

Ezzel az eszközzel azonban továbbra sem tudjuk az Internet Explorer fejlesztői eszközeit használni a korábban megszokott módon, vagyis az F12 billentyű megnyomásásval. Erre is kapunk egy nem túl kényelmes, de azért valamelyest használható megoldást: az Edge böngészőn kívül, egy külön IE DevTool alkalmazással, amellyel gyakorlatilag egy külön alkalmazásban kapjuk meg a korábbi Internet Explorer-es fejlesztői eszközöket. Itt találunk útmutatót a használatához:

https://docs.microsoft.com/en-us/microsoft-edge/devtools-guide-chromium/ie-mode/

Összességében nem mondhatjuk ideális megoldásnak, de abszolút használható, ha feltétlen szupportálnunk kell az Internet Explorert, de ezzel egy időben már szeretnénk kipróbálni a Windows 11-et.