Változás történt a Laravel verziók kiadásában
Címkék
Megosztás

Változás történt a Laravel verziók kiadásában

Kocsis József

A Laravel hivatalos blogján január 27-én tették közzé Taylor Otwell közleményét, mely szerint a Laravel fő verziók kiadásával átállnak a jelenlegi 6 hónapos ciklusokról éves ciklusokra.

Taylor az alábbiakkal indokolta a lépést:

> "Az utóbbi 4 évben a Laravel "major" kiadásokat 6 havonta publikáltuk. (...) Az utóbbi 4 évben a Laravel sokat fejlődött, és erős pozíciót ért el: egyre több fejlesztő választja ezt a keretrendszert munkája során. Ahogy a Laravel-t használók száma folyamatosan növekszik, úgy érzem, most jött el az ideje, hogy újragondoljuk a kiadási ciklusokat, ezzel könnyítve a karbantartás feladatait a közösségünkben."

Ezzel a változással a Laravel 9 tervezett megjelenése 2021 márciusáról 2021 szeptemberre módosult.

Ennek ellenére patch-eket továbbra is hetente adnak majd ki.

> "Az új megjelenési ciklus nem csak a karbantartás terheit és a "folyamatos lemaradás" érzését csökkenti, hanem a Laravel fejlesztőket is arra ösztönzi, hogy minőségi, lenyűgöző funkciókat, szolgáltatást fejlesszenek, megtartva az előző rendszerekkel való kompatibilitást, a lehető leggyorsabb publikálás érdekében."

A Laravel keretrendszer esetében a korábbi verziók közötti átjárás nem mindig volt zökkenőmentes, bár a szemantikus verziózás bevezetésével az upgrade-elés folyamata már sokat javult. Ezzel együtt bizakodással várjuk az új kiadási ciklustól remélt pozitív változásokat.