Tailwind CSS vs. Bootstrap: melyik a jobb, melyiket válasszam?
Megosztás

Tailwind CSS vs. Bootstrap: melyik a jobb, melyiket válasszam?

Horváth János

A Bootstrap és a Tailwind a világ legnépszerűbb CSS keretrendszerei közé tartoznak. CSS keretrendszer kiválasztásakor fontos megtalálni azt, amelyik a legjobb az igényeinknek. Ebben a posztban erre fogunk kitérni.

 

Tailwind CSS

A Tailwind CSS-t eredetileg Adam Wathan fejlesztette, és először 2017. november 1-jén adták ki. Ez egy "utility-first low-level" keretrendszer, ami azt jelenti, hogy "kevés class, sok CSS" helyett "sok class, kevés CSS"-t fogunk írni.

<!-- Hagyományos CSS --> <span class="highlighted"> I'm a highlighted text. </span> <style> .highlighted { color: red; font-weight: bold; text-transform: uppercase; } </style> <!-- Tailwind CSS --> <span class="text-red-600 uppercase font-bold"> I'm a highlighted text. </span> <style> /* No CSS needed. */ </style>

 

Miért jó a Tailwind CSS?

  • Nem kell mindenre CSS class neveket kitalálni (pl. sidebar-inner-wrapper)
  • Újrafelhasználható osztályok, tehát nem fog a végtelenségig nőni a CSS
  • Minden stílus lokális, tehát bármikor nyugodtan megváltoztathatunk egy-egy stílust anélkül, hogy bármi mást érintene

 

Mi a különbség a Tailwind CSS és az inline CSS között?

  • Inline CSS-el minden számértéket neked kell kitalálnod, míg Tailwind-ben ezek elő vannak készítve
  • Az inline CSS nem támogatja a media query-ket, amik szükségesek a reszponzív design-hoz
  • Az inline CSS nem támogatja a "hover", "focus" és az ezekhez hasonló element státuszokat

 

Bootstrap

A Bootstrap a Twitter belső tervezési eszközeinek ágaként indult 2010 közepén, és 2011. augusztus 19-én már nyílt forráskódú keretrendszerré vált. Az elsőszámú célja a reszponzív, mobilbarát megjelenés, amit egy 12 oszlopos grid rendszerrel ér el.

<!-- Mobil nézetben 4 sorban fog megjelenni, elemenként 100% szélességgel. --> <!-- Tablet nézetben 2 sorban fog megjelenni, elemenként 50% szélességgel. --> <!-- PC nézetben 1 sorban fog megjelenni, elemenként 25% szélességgel. --> <div class="row"> <div class="col-12 col-md-6 col-xl-3">Product 1</div> <div class="col-12 col-md-6 col-xl-3">Product 2</div> <div class="col-12 col-md-6 col-xl-3">Product 3</div> <div class="col-12 col-md-6 col-xl-3">Product 4</div> </div> <!-- Ez csak PC nézetben fog látszani. --> <div class="d-none d-xl-block"> I am only visible on PC. </div>

 

Miért jó a Bootstrap?

  • Rendkívül gyors vele a fejlesztés, az előre definiált komponensek miatt
  • Rengeteg eszközt kapunk a reszponzív, mobilbarát megjelenéshez

 

Teljesítmény

A Tailwind rengeteg lehetőséget felkínál arra, hogy csökkentsd a csomag méretét. Például eltávolíthatjuk a Tailwind-ből azokat a class-okat (PurgeCSS segítségével), amiket nem használunk a projektünkben. Így csak azokat a class-okat fogja tartalmazni a csomag, amikre nekünk szükségünk van. Ugyanezt megtehetjük a képernyőméretekkel is. Ha csupán 1 képernyőméretre van szükségünk, akkor máris negyedére csökkenthetjük a csomag méretét.

A Bootstrap esetében nincs ilyenre lehetőség.

 

Melyiket válasszam?

Attól függ mire van szükséged.

A Bootstrap egy komponens-alapú keretrendszer, ahol előre definiált elemekkel gyorsan tudunk interaktív, reszponzív és mobilbarát frontendet építeni. Ez jelentősen meggyorsítja a fejlesztést, viszont arra kényszeríti a fejlesztőt, hogy felülírja a keretrendszer által kínált alapértelmezett stílusokat a mi egyéni CSS-ünkkel. Illetve egy általános mintát követnek, így a Bootstrap alapú weboldalak gyakran hasonlítanak egymásra.

A Tailwind egy "utility-first" keretrendszer, ami csak segítséget ad abban, hogy te hozhatsd létre a saját komponenseidet. Ezáltal rugalmasabb, egyedibb felületet tudunk gyártani vele. Egymástól független stílusokból áll, így az elemek nem befolyásolják egymást.