SEO vagy nem SEO?
Címkék
Megosztás

SEO vagy nem SEO?

Tóth Attila

Manapság minden weboldal egyik legfontosabb eleme a SEO, azaz a keresőoptimalizálás. Mindenki igyekszik az oldalát keresőbaráttá tenni, hogy előkelőbb helyezést érjen el a találatok között. Ez valóban fontos, mivel a felhasználók ritkán látogatnak el a Google keresési eredményeinek második oldalára.

Annyira nem is ördögtől való, elég odafigyelni pár egyszerű dologra, és máris sokat javíthatunk oldalunk helyezésén. Ilyen például, hogy a „head” tag-ben mindig állítsuk be a „title” taget (50-6 karakter hosszan), valamint a ’meta name=”description”’ taget. Utóbbi, körülbelül 160 karakter hosszú legyen.

Amennyiben oldalunk több nyelven is elérhető a nagyközönség számára, akkor oda kell figyelnünk az URL felépítésére is. A legjobb megoldás, ha az URL végére beillesztjük az adott nyelv kódját, pl: https://example.com/en/, vagy subdomaint használunk, pl: https://en.example.com/.

2020-ban már elképzelhetetlen, hogy egy weboldal ne legyen mobilbarát. A felhasználók nem is szívesen használnak olyan oldalt, amely nem igazodik a telefon méreteihez, ezért fontos, hogy készítsünk mobilbarát kinézetet az oldalunknak. Itt fontos megjegyezni, hogy rossz megoldás, ha a mobil verziót külön domainel, subdomainel látjuk el.

Természetesen az oldal betöltési sebessége, a betöltés mérete, és a Javascript hibák megoldását is kiemelten kell kezelnünk, mivel a keresőmotorok lepontozhatják az oldalunkat ezek miatt. Ha már a képekről esett szó, ne feledjük, hogy mindig adjunk meg alternatív szöveget ezeknél az elemeknél, arra az esetre, ha valamilyen okból kifolyólag az oldal betöltésekor nem jelennének meg.

Érdemes még kiemelni az OpenGraph és Schema.org protokollok használatát, valamint a sitemap.xml generálását.

Az OpenGraph protokoll-t nagyrészt Facebook használja, de a bővebb leírást itt megtalálható: https://ogp.me/

A Schema.org protokoll a Google, Microsoft és Yahoo által létrehozott séma, amely segíti a strukturált adat megjelenítését. Bővebben itt olvashatunk róla: https://schema.org/

Legutolsó sorban pedig a sitemap.xml, amely ugyanolyan fontos mint a feljebb említett protokollok. A sitemap.xml segíti a keresőmotoroka, hogy feltérképezhessék az oldalunkat, ezáltal segíti az aloldalak megjelenését a keresési eredmények között.

Azonban, ha segítségre van szüksége keresőoptimalizálásban, forduljon hozzánk bizalommal a contact@webcapital.hu címen.