Mutasd a kódod, megmondom, ki vagy!
Címkék
Megosztás

Mutasd a kódod, megmondom, ki vagy!

Tóth Attila

Fejlesztőként az egyik legfontosabb tulajdonság, ami a munkánkat jellemzi, a kódunk minősége. Ahogy fejlődünk, úgy próbálunk meg egyre szebb és jobb kódot írni, ami több szempontból is szükséges, pl.: átláthatóság, későbbi karbantartás, átadás egy új fejlesztőnek, stb. Nincs is rosszabb egy programozó számára, mint amikor egy idejétmúlt, valaki más által megírt "spagetti" kódban kell javítani, fejleszteni.

Létezik egy remek kis csomag, amely segítheti ez irányú törekvéseinket: a Laravel Stats. A csomag telepítés után nem tesz mást, mint számszerűsíti a megírt kódunkat egy adott Laravel applikációban. Megmutatja, hogy hány Controllerünk, Modellünk stb. van a projektben, valamint átlagolja a megírt sorokat. Fájdalmas látni például, ha a Controllerekben több a sor mint a Modellekben. Ilyenkor vethetjük be legjobb fegyverünket, a refaktorálást, hogy "levékonyítsuk" a Controllereinket és amit csak lehet kiszervezzünk modellekbe, szervízosztályokba, így a kód tesztelhetősége is javul.

Apropó tesztelhetőség. Eme nagyszerű csomag azt is megmutatja, hogy mekkora a kódunk teszt-lefedetettsége. Ha ez az érték olyan 80-90% körül van, akkor nagy pánikra nincs ok, jól lefedtük a működést és a felhasználónak sem kell számítania túl sok hibaképernyőre.

Összefoglalva tehát, ha csak kódunk minőségén szeretnénk javítani, vagy le szeretnénk ellenőrizni az applikációt alkotó építőelemeket, akkor nagy segítség lehet a Laravel Stats csomag.

Link a csomaghoz: Laravel Stats

Amennyiben szükséged van segítségre a projekted feljavításához, keress minket bátran a contact@webcapital.hu címen, vagy a Facebookon.