Milyen monitort válasszak?
Címkék
Megosztás

Milyen monitort válasszak?

Földesi Péter

Új monitor vásárlása előtt érdemes átgondolnunk, hogy a mindennapok során melyek azok a főbb használati szempontok, amelyek befolyásolhatják a monitorunkban alkalmazott technológiák összeállítását. Ebben a cikkünkben, márkajavaslatok nélkül, segítséget szeretnénk nyújtani a vásárláshoz a manapság elterjedt 3 fő monitorpanel technológia és legfontosabb tulajdonságaik bemutatásával.

A két legfontosabb tulajdonság

Refresh rate (képfrissítési frekvencia): Azt határozza meg, hogy egy másodperc alatt hányszor fog a kijelző frissülni új információval. Mértékegysége: Hertz [Hz]. Minél nagyobb ez a szám, annál több információt van lehetőségünk megjeleníteni egy másodpercben, ezáltal simábbnak érezzük a mozgóképet. Ezt kiegészítve a felhasználói élmény még nagyban függ a forrásból jövő képkockák (frames per second, röviden: FPS) számától is. Response time (válaszidő): Az az időtartam, amely alatt egy pixel színe egy másik színre változik. Mértékegysége: milliseconds [ms]. Ha a pixeleknek sok idő kell a megváltozáshoz, akkor egy gyorsan mozgó elmosódott kép lesz az eredmény és kísérteties nyomvonalakat hagy maga után az átmenet során (Pl.: 60Hz-nél a monitor 16 ms-ként kap egy új képet, és a válaszidő 15ms, akkor csak 1ms marad a monitornak, hogy a kapott képet teljes részletességgel tudja megmutatni).

Általánosságban elmondhatjuk, hogy amennyiben nem játékra szeretnék használni a monitort, akkor 60Hz elég az általános feladatok elvégzéséhez. Azonban, ha játszani szeretnénk, akkor érdemes a lehető legnagyobb képfrissítési frekvenciát a legkisebb válaszidővel párosítanunk.

Panel típusok

TN - Twisted Nematic: A legelterjedtebb, valószínűleg azért, mert a legolcsóbb. Ez a típus rendelkezik a legrosszabb színhűséggel és belátási szöggel, főleg lentről nézve. Előnye, hogy a leggyorsabb a képfrissítési frekvenciája (elérheti a 240Hz-et is másodpercenként). Érdemes megjegyezni, hogy a drágább TN panellel szerelt monitorok színhűsége ugyan jobb, de a technológiából adódó hátrányokat nem tudják kiküszöbölni. VA - Vertical Alignment: Jelentősen jobb a színhűsége és a belátási szöge minden irányból. Árban a másik két típus között helyezkedik el. Átlagosan, a maximális képfrissítési frekvenciájuk 144Hz körül lehet. IPS - In-Plane Switching: Ennek a panelfajtának a legjobb a színhűsége és a betekintési szöge. Képfrissítési frekvenciája átlagosan 120Hz körül van. Hátránya, hogy magasabb a válaszideje. Az újabban készült IPS panelek már sokat fejlődtek válaszidő és kontraszt arány tekintetében.

Néhány javaslat

Olyan munkához, amely álló vagy mozgókép szerkesztéshez, designereknek, grafikusoknak, front-end fejlesztőnek, emellett szórakozáshoz, mint filmnézés bátran lehet ajánlani az IPS panellel szerelt monitorokat. Ugyan árban a három közül a legdrágább, de érdemes lehet befektetni a jó monitorba, hiszen az időnk nagy részében ezt nézzük. Egy VA panellel szerelt monitor is jó választás lehet, ha szeretnénk lecserélni a régit. Hiszen a tulajdonságok tekintetében ez lehet az arany középút. Semmiben sem kiemelkedő, de nem is a legrosszabb. TN panellel szerelt monitor akkor lehet jó választás, ha valaki olcsón szeretné megúszni a cserét, illetve kompetitív játékokkal játszik, akár versenyszerűen, és szeretne előnnyel indulni olyan helyzetekből, ahol 0,1 másodperc is számít a győzelem és vereség között. A piacon jelenleg a Super High Refresh Rate jelölésű monitorok minden esetben TN panellel szereltek lesznek.

Vásárlás vagy csere előtt mindenképpen érdemes átgondolni, hogy mire is fogjuk használni a monitorunkat. Amennyiben további segítségre van szüksége a döntéshez, keressen minket bizalommal elérhetőségeinken vagy emailben a contact@webcapital.hu címen.