Megéri  kiszervezni a szoftverfejlesztést?
Megosztás

Megéri kiszervezni a szoftverfejlesztést?

M. Novák Kornél

Bevezető

Egy mondatban összefoglalva: Igen, megéri. De az összkép soha nem ilyen egyszerű.

Az IT iparágban lassan tendenciának tekinthetjük, hogy a fejlesztők kis időközönként munkahelyet váltanak, egyik pozícióból a másikba ugrálnak, kényes helyzetben hagyva cégeket és projekteket. Az okok széles skálán mozognak és az üzleti oldal legalább annyira ludas a kérdésben, mint az operatív. De egész biztosan rosszul érinti azokat a cégvezetőket, akik egy hatékony, tehetséges csapatot szeretnének építeni, miközben magas minőségű projektek sokaságát viszik végig, egy növekő és elégedett ügyfélkör számára.

Amennyiben a folyamatosan változó informatikai csapat miatt az üzleted veszteséges kezd lenni, a fejlesztési munkák kiszervezése egy hosszú távon gondolkodó partnerrel biztos megoldást fog nyújtani. Különösen akkor, ha az IT nem a vállalkozásod elsődleges fókuszterülete.

Nézzük meg, hogy miért érdemes gondolkodni kiszervezett fejlesztői csapatokban, milyen lehetőségeid vannak, hogyan találhatod meg a legjobb csapatot, és mit jelent a vállalkozásod számára a mindennapi munka egy külsős fejlesztőcsapattal.

Mit jelent a kiszervezés (outsourcing)?

A vállalkozásodban a kiszervezés olyan tevékenységekre vonatkozik, amelyek során a tevékenység egy részét vagy egészét a szervezeten kívüli, harmadik félre ruházod át. A kiszervezésnek számos oka lehet, de a fő általában, hogy nem rendelkezik a céged egy adott területre vonatkozó speciális készségekkel vagy szaktudással. Gyakran előfordul, hogy a cégnek ugyan van belső csapata, de az erőforrások nem elégségesek egy projekt kivitelezéséhez.

A kiszervezésnek van egy másik nem elhanyagolható előnye is.

A fejlesztőcsapatok és általában a csapatok jobban működnek, ha azok hosszú távú partnerekből/munkatársakból állnak. Ez gördülékenyebbé teszi a végrehajtást és javítja a munka minőségét. Az új technológiák és ötletek átvétele gyorsabb és egyszerűbb. A csapat az integráció helyett a végrehajtásra koncentrálhat.

A kiszervezés esetében a partnercég lesz a felelős a csapat összetételéért és ezáltal a minőségért. Fenntartja a létszámot, garantálja a tapasztalati időt és tudást. Változás esetén az ő felelőssége, hogy az új csapattagok a lehető leggyorsabban beépüljenek a szervezetbe és megértsék az üzleti elvárásaidat és folyamataidat. (Domain-specifikus ismeretek)

Milyen formában történhet a kiszervezés?

A szoftverfejlesztés kiszervezésének 4 fő típusa lehet a földrajzi hely alapján.

  • Homeshoring
    A Homeshoring azt jelenti, hogy olyan fejlesztőcéget bízol meg, amely a városodban, de legalább az országhatáron belül található. Ez a legkényelmesebb módja a külső szolgáltatókkal való együttműködésnek, mivel nincs eltérés az időzónák között (legalábbis Magyarországon), és nem létezik nyelvi akadály. Ha személyes kapcsolatot szeretnél, bármely szakaszban könnyen megbeszélhetsz egy találkozót a cég képviselőjével. A Homeshoring a legdrágább lehetőség a 4 közül.
  • Nearshoring
    Ez az kiszervezés leggyakoribb formája, mivel a Nearshoring esetében a fejlesztőcsapat a székhelyedhez viszonylag közel található földrajzi helyen dolgozik. Ez azt jelenti, hogy az időzónában nincs jelentős eltérés, egyszerűen megbeszélhetsz találkozókat, de a költségek alacsonyabbak. Azt se felejtsük el, hogy a közelség miatt a kulturális különbségek is kisebbek.
  • Offshoring
    Az Offshoring a kiszervezés hagyományos módja. Nagyrészt ennek köszönhető a kiszervezés negatív képzete, hiszen az Indiába és Kínába vitt munkák nagyon gyakran a minőség romlásával jártak. Az utóbbi években azonban az óradíjak növekedése miatt a hagyományosan kiszervezett munkára építő országok vonzereje is csökkent. Mára, a költségek szempontjából, gyakorlatilag megszűnt a különbség az Offshoring és a Nearshoring között, minőségben viszont a Nearshoring egyértelmű nyertes.
  • Onshoring
    Ez valójában nem egy forma, hanem egy döntés következménye, amely során az addig kiszervezett munkát visszahelyezik a cégen belülre. Úgy is dönthetsz, hogy lemondasz a kiszervezett tevékenységekről, és szerződést kötsz egy csapattal vagy fejlesztővel, hogy teljes munkaidőben neked dolgozzanak a cégben. A legjobb kiszervezett szolgáltatók természetesen segítséget nyújtanak az átállásban.

A szerződéses feltételek alapján három módozatot különböztetünk meg a kihelyezett fejlesztőcsapatok esetében:

  • Projekt alapú megbízás
    A legegyszerűbb módja a külső fejlesztőcsapattal való együttműködésnek. A megbízó elkészíti a briefet és a specifikációt, majd árajánlatot kér a szolgáltatótól a teljes projektre, határidőkkel és erőforrásokkal. Ha az ár megfelelő, akkor átadja a dokumentációt, és hagyja, hogy a csapat dolgozzon a megvalósításon. Ez a legelterjedtebb kiszervezési forma, és ez a leggyorsabb módja annak, hogy terméked miharabb bevezetésre kész állapotba kerüljön.
  • Személyzeti bővítés (Staff augmentation)
    Ez a forma egy vegyes megoldás, amennyiben már működik egy házon belüli fejlesztőcsapat, de a megnövekedett igények miatt több erőforrásra van szükséged, vagy hirtelen személyi változások történnek és a csapat már nem tudja lefedni a projektet. Ebben az esetben kiszervezett fejlesztőket integrálhatsz óradíjas vagy projekt alapon.
  • Csapat alapú megbízás
    Egy csapat megbízása a kiszervezés hosszútávú együttműködési formája. A lényegi különbség a projekt alapú és a csapat alapú outsourcing modell között az, hogy a projekt alapú modellnél egy csapat egy adott projekten dolgozik, míg a csapat alapú modellnél különböző projekteken is dolgozhat a cégen belül. A csapat felelőssége a követelmények kezelése és a cégedhez rendelt munkaerő megfelelő elosztása. A csapatalapú együttműködés számos fejlesztéssel kapcsolatos funkciót tartalmazhat, mint például DevOps, projektmenedzsment és műszaki vezetés.

Mik a szoftverfejlesztés kiszervezésének előnyei?

A fejlesztés házon belül tartása garantálja a legnagyobb rugalmasságot céged számára. Soha nem vitatkoznánk ezzel. De nézzük meg, mit is jelent a minőség, pénzügy és ügyfélkiszolgálás szempontjából egy kihelyezett fejlesztőcsapat megbízása:

  • A szolgáltató képzett fejlesztői és projektmenedzserei segítenek megtalálni az ideális technológiai megoldásokat számodra.
  • Az új technológiák és iparági ötletek gyorsabban kerülnek a szervezet működésébe.
  • A szolgáltató iparág-specifikus tudást oszt meg alkalmazottaiddal.
  • Könnyebbé válik a pénzügyi tervezés méretezhető csomagajánlatokkal. Rugalmasság a szerződésekben.
  • Költséghatékonyság: megtakarítás a HR és a vállalati infrastruktúra területén.
  • A szolgáltató felelőssége, hogy minden projekthez megfelelő számú munkaórát és rendelkezésre állást biztosítson a határidők betartása mellett.
  • A fejlesztési folyamatok részletes dokumentálása a további fejlesztések működésének és megvalósításának támogatására.
  • A legtöbb szolgáltató a hosszútávú együttműködéseket keresi.

Minden bizonnyal már te is találkoztál olyan esettel, ahol egy sok éve megírt applikáció próbálja meg kiszolgálni a közben sokszorosára nőtt céget, amelynek a munkafolyamatai is megváltoztak időközben. Ilyen esetekben a kiszervezés sokkal költséghatékonyabb megoldást kínál, mint az informatikai részleg folyamatos fejlesztése a céggel párhuzamosan.

Mennyibe kerül a szoftverfejlesztés kiszervezése?

Mint mindig, ez a fentebb részletesen tárgyalt két tényezőtől függ: a fejlesztőcsapat lokalizációjától és a szerződéses megállapodástól. Az európai országok számára az kiszervezés leghatékonyabb módja a Nearshoring modell. A közép-európai országok, mint Magyarország, Lengyelország vagy Románia a legjobb választás a fejlesztők, a nyelvek és az oktatás szempontjából.

Ha egyetlen célod a költségoptimalizálás, a Nearshoring árak nem versenyezhetnek az indiai, vietnami vagy afrikai országokkal. Figyelembe véve azonban a minőséget, a végrehajtási időt, a támogatást, a reakciókészséget és a kulturális különbségeket a döntésben, az összkép már egész máshogy alakul.

A Webcapitalnál az elmúlt 6 évben lehetőségünk nyílt a legkülönbözőbb multikulturális projekteken dolgozni Los Angelestől Sydney-ig, így ha bármilyen kérdésed lenne, fordulj hozzánk bizalommal, vagy foglalj helyet egy ingyenes tanácsadásra naptárunkban.