Laravel 10 újdonságok
Címkék
PHP
Megosztás

Laravel 10 újdonságok

Horváth János

A Laravel egy PHP webes alkalmazás keretrendszer, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy sokrétű webes alkalmazásokat hozzanak létre. Ez az egyik legszélesebb körben használt PHP keretrendszer világszerte. Népszerűsége minden egyes új kiadással tovább növekszik. Ebben a blogban a Laravel legújabb kiadását, a 10-es verziót vizsgáljuk meg.

Mik az újságok a Laravel 10-ben?

A Laravel 10-ben bevezetésre került egy új csomag, a BladeX, amely elegáns módot biztosít az újrafelhasználható blade komponensek létrehozására. Ez a funkció lehetővé tette a fejlesztők számára, hogy moduláris sablonokat hozzanak létre és használjanak újra több projektben. A BlandeX tehát időt és energiát spórol a fejlesztőknek.

A Laravel 10 segítségével a fejlesztők különböző automatizációkat hozhattak létre a modelleseményekre, például a létrehozásra, frissítésre és törlésre. Ez a funkció lehetővé tette a fejlesztők számára, hogy egy modellesemény bekövetkezésekor további műveleteket hajtsanak végre, például e-maileket vagy értesítéseket küldjenek.

Továbbá a Laravel 10 támogatta a PHP legújabb verzióját, a PHP 8.1-et. Ez a verzió számos új funkciót és teljesítményjavítást tartalmazott, segítve a fejlesztőket a gyorsabb és hatékonyabb webes alkalmazások létrehozásában.

A Laravel 10 javított útválasztási funkciókkal rendelkezett, amelyek megkönnyítették a fejlesztők számára, hogy tiszta és szervezett útvonalakat hozzanak létre az alkalmazásaikhoz. Az új útválasztási funkciók közé tartozott az útvonal-tárolás, a modellkötés és az erőforrás-vezérlők.

A Laravel 10 egyik jelentős változása a PHP 8.0 támogatásának megszüntetése volt. Ez azt jelentette, hogy a Laravel 10-et használni kívánó fejlesztőknek PHP-verziójukat PHP 8.1 vagy újabb verzióra kellett frissíteniük. Ez a döntés azért született, mert a PHP 8.0 elérte az életciklusa végét, és többé nem kap frissítéseket és biztonsági javításokat.

Miért döntött így a Laravel?

Felsorolunk néhány fő okot, hogy a Laravel 10 miért szüntette meg a PHP 8.0 támogatását. A PHP 8.0 2020 novemberében jelent meg és számos új funkciót és fejlesztést tartalmazott. A Laravel 9 2022 februárjában jelent meg és támogatta a PHP 8.0 mellett a PHP 7.4-et is. A Laravel 10 2023 februárjában jelent meg és megszüntette a PHP 8.0 támogatását, ami azt jelenti, hogy a fejlesztőknek PHP 8.1-re vagy újabb verzióra kellett frissíteniük a Laravel 10 használatához.

A PHP 8.0 elérte a végét, és többé nem kap frissítéseket vagy biztonsági javításokat, így nem ajánlott verzió a webfejlesztéshez. A PHP 8.0 támogatásának megszüntetésével a Laravel 10 kihasználhatta a PHP 8.1 és későbbi verziók új funkcióit és teljesítményjavulásait. A PHP újabb verziójára való frissítés jelentős teljesítménybeli előnyöket és biztonsági javításokat hozott a webes alkalmazások számára. A fejlesztők számára fontos volt, hogy a PHP-verzióikat naprakészen tartsák, hogy alkalmazásaik biztonságosan és hatékonyan működjenek.

Mit jelent ez számunkra?

A Laravel 10 jelentős változás volt a Laravel keretrendszer számára, amely számos új funkciót és fejlesztést hozott, melyek segítették a fejlesztőket abban, hogy komplexebb és hatékonyabb webes alkalmazásokat hozzanak létre. A BladeX, a modell-automatizációk és a továbbfejlesztett útválasztási funkciók bevezetése megkönnyítette a fejlesztők számára az alkalmazások építését. A PHP 8.0 támogatásának felhagyása biztosította, hogy a fejlesztők a PHP legújabb verzióját használják, amely biztonságosabb és hatékonyabb. Mint mindig, a Laravel továbbra is fejlődött és megújult, így ezentúl is kiváló választás a webfejlesztési projektekhez.