Hogyan juss a keresések élére a mesterséges intelligencia korában?
Megosztás

Hogyan juss a keresések élére a mesterséges intelligencia korában?

Molnár Dávid

A mesterséges intelligencia ma már mindenütt jelen van: az orvoslásban, az építészetben, sőt még a művészetekben is.

Ez egy teljesen új világot nyit meg az emberiség előtt, aminek bár még nagyon az elején járunk, de szakértő és laikus egyaránt hiszi, hogy ami ezután következik, az alapjaiban változtatja meg mindazt, ahogy mi, emberek élünk.

Ahhoz azonban, hogy pontosan — vagy legalábbis pontosabban — tudjuk, hová vezet ez az út, érdemes megvizsgálni egy olyan iparágat, ahol a gépek és az emberek egyaránt jelen vannak — mind a keresleti, mind pedig a kínálati oldalon.

Ebből a szempontból a keresőoptimalizálás (SEO) tökéletes, hiszen:

  • egyrészről a SEO szakembereknek ki kell elégíteniük a keresőrobotokat, az algoritmusokat és a mesterséges intelligenciát,
  • másrészről pedig a valós, hús-vér felhasználók tetszését is el kell nyerniük.

Ássunk tehát a SEO — vagyis a webfejlesztés, marketing és PR kombinációjának — mélyére!

A keresőoptimalizálás esete az ember-robot hibrid világban

seo mesterséges intelligencia segítségével

A SEO (keresőoptimalizálás) a marketing mix utolsó elemébe, a promócióba tartozik — az online marketing egyik leghatékonyabb ága.

Alapvetően három fő részből áll: technikai, on-page és off-page SEO.

  1. Technikai SEO: A weboldal struktúráját és technikai jellemzőit optimalizálja, hogy a keresőrobotok hatékonyan be tudják járni és indexálni tudják az oldalt. Fontos szempontok a weboldal sebessége, mobilbarát kialakítása, biztonsága és a strukturált adatok használata.

  2. On-page SEO: Az oldalon található tartalmak optimalizálását jelenti, beleértve a kulcsszavak megfelelő használatát, a releváns és minőségi tartalom előállítását, valamint a felhasználói élmény fokozását (pl. jó navigáció, logikus elrendezés).

  3. Off-page SEO: Az oldal hitelességét és népszerűségét növeli külső tényezőkön keresztül, mint például linképítés (backlinkek), közösségi média aktivitás és egyéb a weboldalon kívüli említések.

Bár a három terület igencsak különbözik egymástól, az azonban közös bennük, hogy egyaránt figyelembe kell venniük a keresőrobotok, algoritmusok és mesterséges intelligencia igényeit (pl. hogyan értékelik a weboldalt a Core Web Vitals alapján), ugyanakkor az emberek elvárásait is, akik releváns és hasznos információkat keresnek, gyorsan és minél kevesebb lépésben.

Hogyan fest mindez a gyakorlatban — hogyan tudsz a keresések élére jutni, avagy miként tudod egyaránt kielégíteni a robotokat és az embereket?

Az emberi és a mesterséges intelligencia kielégítése a SEO-ban

Ahhoz, hogy napjainkban sikeresen optimalizáld a weboldaladat a keresőmotorok számára, és ezzel egyidőben az emberi látogatók igényeit is kielégítsd, több tényezőt is figyelembe kell venned.

Ehhez bizony eszközökre van szükséged — és nem, nem kézzel fogható (hardveres) eszközökre, ugyanis ma már egy hétköznapi Windows laptop vagy egy MacBook Air bőven elég még a komolyabb weboldalak technikai felépítéséhez is.

De akkor milyen szerszámok, szerszámosláda, vagy szerszámkészletek kellenek ahhoz, hogy előre kerülj a keresési találatokban?

1. Mobilbarát és reszponzív weboldal

A Google már 2018 óta hivatalosan is előnyben részesíti a mobilbarát weboldalakat, mivel a felhasználók többsége mobil eszközről böngészik.

A reszponzív dizájn biztosítja, hogy a weboldal minden eszközön megfelelően jelenjen meg, legyen az okostelefon, tablet vagy asztali számítógép.

2. Gyors oldalbetöltési idő

A weboldal betöltési sebessége kiemelten fontos rangsorolási tényező. A gyors betöltődés nemcsak a felhasználói élményt javítja, hanem a keresőmotorok rangsorolásában is előnyt jelent.

A Google PageSpeed Insights és más hasonló eszközök segítségével ellenőrizheted a sebességet és a javasolt javításokat.

Íme egy példa arra, ha egy multimédiával telerakott, mégis technikailag jól összerakott weboldal megfelel a Core Web Vitals tech minőséget elemző kritériumainak:

core web vitals

3. Minőségi, releváns és friss tartalom

A tartalomnak értékesnek és relevánsnak kell lennie a felhasználók számára. A Google előnyben részesíti azokat az oldalak, amelyek részletes, jól kutatott és rendszeresen frissített tartalmakat kínálnak.

Kulcsszavak megfelelő elhelyezése, de a kulcsszóhalmozás elkerülése szintén lényeges.

4. Multimédiás elemek

Képek, videók, infografikák, és egyéb multimédiás elemek használata segíti a felhasználói élményt, de ezek optimalizálása (például fájlméret és alt címkék) is elengedhetetlen a gyors betöltési idő és a SEO szempontjából.

5. Strukturált adat (schema markup) használata

A strukturált adat segíti a keresőmotorokat abban, hogy jobban megértsék a weboldalad tartalmát. A schema markup (pl. FAQ, értékelések, események) alkalmazásával külön információk jelenhetnek meg a találatokban (rich snippets), ami növelheti a kattintási arányt.

6. Biztonság: HTTPS

A Google előnyben részesíti a HTTPS protokollal védett weboldalakat, mivel ezek biztonságosabbak a felhasználók számára. Az SSL tanúsítvány kötelező, ha komolyan veszed a SEO-t és a felhasználók biztonságát.

7. Felhasználói élmény (UX)

Az egyszerű navigáció, logikus menüstruktúra, jól elhelyezett CTA-k (cselekvésre ösztönző elemek) mind hozzájárulnak a jó felhasználói élményhez, amely szintén szerepet játszik a rangsorolásban.

8. Belső és külső linkelés

A megfelelő belső linkelési stratégia segít a keresőmotoroknak feltérképezni az oldaladat, míg a releváns, megbízható külső linkek a weboldalad hitelességét növelik.

9. Közösségi média integráció

Bár a közösségi média közvetlenül nem befolyásolja a SEO-t, az erős jelenlét és megosztások növelhetik a forgalmat, ami közvetett módon javíthatja a rangsorolást.

10. Használhatóság és navigáció

A könnyen használható weboldalak, amelyek gyorsan elérhetőek és navigálhatóak, növelik a látogatók elkötelezettségét és csökkentik a visszafordulási arányt.

Ezek az elemek együttesen segítik, hogy a keresőmotorok algoritmusai és a felhasználók is elégedettek legyenek, ami hosszú távon jobb helyezéseket eredményez a találati listákon.