2021-es webdesign trendek
Címkék
Megosztás

2021-es webdesign trendek

M. Novák Kornél

Az elmúlt két év hagyományát folytatva idén is bemutatjuk a legfrissebb előrejelzéseket a webdesign területén, ezúttal a webflow.com és a 99designs.com cikkeit használva alapként.

Parallax animációk

Az elmúlt évek tendenciáját folytatva, idén is nagy számú parallax mozgást használó weboldal design készülhet, egyre szofisztikáltabb formában alkalmazva az animációkat.

Idén arra számítunk, hogy egyre több - a különböző layer-ek közötti interakciót kihasználó - elő és háttér közötti parallax mozgást alkalmazó animáció fog napvilágot látni.

Példa: https://orus-executivesearch.com/en/

Görgetés alapú interakció

A felhasználók a görgetés révén interakcióba lépnek az oldalunkkal. Ebben az évben egyre gyakrabban láthatunk majd a görgetés révén induló animációkat, amelyek végigvezetik a felhasználót az oldal specifikus részeihez megtervezett útvonalakon, ezáltal javítva az oldal használatának minőségét.

Példa: https://momentomultimedia.com/en/

3D grafikák mindenhol

A magas felbontású képernyők elterjedésével lehetővé vált a 3d animációk és képek egyre tökéletesebb integrációja a weboldalak designjával. Az idei évben egyre gyakrabban találkozhatunk majd olyan oldalakkal, amelyek 3d-s grafikával támogatják az egyéb design-elemek harmonikus együttműködését.

Egy jó példa lehet a Sennep stúdió weblapja, ahol a 3ds elemek hatásosan egészítik ki és egyúttal hangsúlyossá teszik az egyébként minimalista weboldal egyes alkotóelemeit.

Könnyed és kevésbé hangsúlyos színek

Az idei év egyik fontos változása lehet, a tavalyi és tavalyelőtti év harsány színeihez képest, hogy ebben az évben egyre hangsúlyosabbá válnak a könnyed és fakóbb változatok a színskálában. A színek közötti kontraszt továbbra is fontos lesz, azonban a kontrasztot könnyedebb színek kombinációjával próbálják elérni a designerek, mivel a digitalizáció korában az átlagember is egyre több időt tölt a számítógép előtt, így fontos, hogy a szemet pihentető megoldásokkal találkozzon a webes felületeken.

A sötét web változatok terjedése (lsd. Facebook, Twitter, etc.) ebben az évben is folytatódni fog ugyanebből az okból.

Jó példa a színek változására Creative_David portfóliója vagy Davina Spriggs tervei.

Absztrakt kompozíciók

A granuláris elemek, mint a kör és négyzet gyakran a bezártság érzetét keltik, azonban ebben az évben egyre gyakrabban láthatunk majd absztrakt képi megvalósításokat, ahol az egyes grafikai részek, hátterek ezekből az alapvető geometriai formákból épülnek majd fel.

Ezek a kompozíciók gyakran mellőzik az emberi arcokat, vonásokat, azonban harsány színekkel továbbra is alkalmasak figyelemfelkeltésre, kiemelésre.

Példa: https://www.indicius.com/

Egyszerű formák, fekete szélek

További teret nyer ebben az évben a minimalista webdesign, amelynek egyik fontos alkotóeleme a mostanában egyre nagyobb teret nyerő grid rendszer a CSS3-ban. A honlapok felépítésében a gridek kiemelésére és a játékos, az egyensúlyt megborító elemek határainak hangsúlyozására pedig gyakorta fogunk látni fekete kiemeléseket.

Példa: https://skinlabs-sticky.webflow.io/

Képregény-szerű illusztrációk

Végezetül pedig továbbra is nagy népszerűségnek örvend a képregényeket idéző, emberi alakokat grafikus formában ábrázoló vektorizált grafikák és animációk beépítése. Ez a trend az idei évben is folytatódni fog.

Példa: https://blush.design/

Források: