2020-as webdesign trendek
Címkék
Megosztás

2020-as webdesign trendek

M. Novák Kornél

Kicsit megkésve, de idén is bemutatjuk a 2020-as évre vonatkozó webdesign trendeket, ezúttal a creativebloq.com szerzőjének, Joseph Foley-nak a cikke alapján.

Márkához tartozó animációk

A lassan a mindennapi életünk részévé váló GIF animációk miatt a designerek is egyre gyakrabban használnak animációkat, felismerve, hogy a felhasználók szeretik a mozgást a felületeken. Az utóbbi években nemcsak a szociális hálók felületein, hanem a weblapokon is mind gyakrabban találhatunk mozgó illusztrációkat, az egyre rövidebbé váló figyelem fenntartására.

2020-ban ez a trend folytatódni fog és megszokottá válnak az animált tartalmak, mikrointerakciókat tartalmazó részletek, GIFek etc. Egyúttal az animációk is sokkal interaktívabbak lesznek, mert lehetőséget teremtenek a kommunikáció megújítására a felhasználó és a tartalomszolgáltató között.

Ultra minimalizmus

Úgy tűnik a minimalizmus soha nem fog túlhaladottá válni. Tisztaságot tükröz és a weboldalak esetében csökkenti a betöltési időt, ezáltal az oldal jobban teljesít a keresési eredmények pontozási listáján. Példaként érdemes megemlíteni a Slack, a Monday vagy a Calendly minimalista érkeztetési oldalait, amelyek a fókuszt a konverzióra és a call-to-action-re (CTA) helyezik.

Ezek az oldalak könnyű navigációval rendelkeznek, nincsennek zavaró hátterek, a fehér térközöket és üzeneteket pedig animációkkal töltik ki.

A realizmus és a flat design párosítása

Az utóbbi években a flat design térnyerése volt szembetűnő, még a tavalyi év során az izometrikus design szerepelt nagyobb hangsúllyal a kriptovalutákat hirdető oldalak jóvoltából, miközben a 3D is folyamatosan fejlődött. Idén a két világ legjobb elemeinek kombinálásával születnek új és érdekes ötletek. Ez jelentheti a 3D és flat design layerek kombinációját, vagy a flat design és fényképek montázsát. Jó példa ez az oldal.

Játék az elemekkel

Növekvő tendenciaként lehet tekinteni az elemekkel történő játékra is a webdesign-ban. Egyre több oldalon lehet látni valamiféle játékos megjelenítését, felhasználását a víznek, levegőnek és a fénynek, amely azt hivatott segíteni, hogy a design el tudjon szakadni a szigorúbb geometrikus vonalaktól és formáktól a finomabb, folyékonyabb vonalak irányába. Ennek a játékosságnak egyik eleme az egyes design elemek szabad mozgása, lebegése. Ebből valószínűleg 2020-ban is majd egyre többet láthatunk az oldalakon. Emellett a kurzort követő vonalak, hullámok, vagy a kurzor által keltett hullámok is egyre gyakoribb szereplői az új oldalaknak. A Barovier & Toso oldala például a kurzor által mozgatott hullámzó és beúszó effektekkel támogatja a márka misztérium és luxus alapú design koncepcióját.

Vastag, ugyanakkor egyszerű betűtípusok

A nagy és vastag betűtípusok trendje szintén nem fog egyhamar eltűnni. Mivel az emberek egyre több időt töltenek a képernyő előtt, legyen szó kisméretűről vagy nagyméretűről, a nagy betűtípusok praktikusak és megtalálhatóak a grafikus design és dobozolás területén is, mivel segítenek egyedivé és személyessé tenni az adott szöveget. 2020-ban folytatódik ezeknek a tipográfiai elemeknek a térnyerése, és a szöveg egyre inkább hangsúlyossá válik a képek és videók helyett.

A designerek ezeket a szöveges elemeket egyszerű hátterekkel és könnyed színekkel teszik kontrasztosabbá, és gyakori a kissé furcsa sortörések használata is a hatás növelése érdekében.

Élő és dinamikus adatvizualizáció

Az adatvizualizáció is növekvő népszerűségnek örvend. 2020-ban egyre könnyebbé válik ilyen elemek beillesztése és az adatok komplexebb vizualizációja. A designerek felé pedig egyre nagyobb az igény dinamikusan animálódó és reszponzív formában prezentált információk megjelenítésére.

Az AR és a VR térnyerése

A Virtuális Valóság a technológiai fejlődés miatt napjainkra ténylegesen elérhető vált az átlagfelhasználó számára is. A trendek alapján ez lesz az elkövetkező évek egyik legkeresettebb technológiai kiegészítője. A design szempontjából pedig azért érdekes, mert egy teljesen új médiumot jelent. A UI és a UX számára nemcsak vizuálisan jelent teljesen új kihívást, hanem a mozgás érzetének térbeli megvalósítása miatt is.

Az AR (kiterjesztett valóság) pedig az e-kereskedelem területén fog tovább bővülni 2020-ban, ahogy egyre több a szektorban tevékenykedő cég indít fejlesztést mobiltelefonokra, illetve nagy technológiai cégek, mint a Google és az Apple, a saját AR fejlesztői eszköztárjaikkal támogatják új megoldások létrehozását.

Mi kíváncsian várjuk mit hoz 2020 és ha úgy érzi, hogy ön sem akar lemaradni, akkor beszéljünk róla, hogy milyen formában tudjuk a felsorolt elemeket alkalmazni az ön honlapján. Írjon nekünk a contact@webcapital.hu címre!